Sense por al lloguer

Fa unes dues setmanes les pàgines d’economia de la premsa es despertaven amb previsions altre cop pessimistes sobre l’euríbor (el tipus d’interès al qual estan referenciades la major part d’hipoteques al país). I és que amenaça amb reconvertir-se en un dels múltiples problemes de les famílies per fer front a la hipoteca. Amb tot, avui ser propietari d’un pis gravat amb una hipoteca que es va constituir per poder-lo adquirir, o bé intentar accedir a una propietat amb un préstec hipotecari, és difícil, un risc que no tothom pot assumir.

L’alternativa la trobem en el lloguer. A falta de crèdit per comprar, tot i la gran caiguda de preus dels pisos, i l’estabilitat de la renda a pagar mensualment (la quota de la hipoteca, per contra, acostuma a patir moltes més variacions i aquestes són més acusades), el fan atractiu pel llogater. És per aquest motiu que la demanda ha crescut darrerament.

Tanmateix, per molts propietaris, llogar un immoble a dia d’avui fa més por que gràcia. Els impagaments, els processos judicials per recuperar la possessió de la finca, com se la trobaran un cop desocupada i els costos que això implica (que ni de tros, sovint, cobreix la fiança) provoquen aquesta desconfiança cap a la figura del lloguer, que permet al propietari treure rendiment de la finca (o si més no, pagar el préstec hipotecari que per comprar-la va contractar).

Aquesta por a llogar ha de desaparèixer; hauríem d’adaptar-nos al model econòmic dels nostres veïns europeus, amb economies tocades per la crisi, però més fortes i capaces de sortir-ne més aviat. A la majoria d’aquests països (com Alemanya o Holanda) el parc de vivendes en el mercat del lloguer és més gran, no han depès tant de la construcció (per aquest motiu), i això els ha permès resistir millor una crisi financera que arrenca amb els sectors immobiliari i bancari d’especuladors.

És moment de canvi i fa temps que és possible, ja que hi ha eines, encara massa desconegudes, per superar la impopularitat del lloguer. El propietari no es troba tan desemparat com pensa. A la tradicional fiança, hem d’afegir productes com l’avalloguer i assegurances del lloguer, apareguts els darrers anys per garantir al propietari les rendes que el llogater no paga, o fins i tot els costos judicials en cas d’instar un desnonament.

La valentia es recompensa en aquests casos, amb la previsió que un mateix fa en llogar la seva finca. Ser valent (i per tant, previsor) és una recomanació si pensa en llogar en els temps que corren.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s