L’Avalloguer

A l’Avalloguer ja ens hi havíem referit mesos enrere quan parlàvem de perdre la por al lloguer per part dels propietaris. I avui volem aprofundir en aquesta figura, que s’ha convertit en un producte estrella que pretén, i penso que aconsegueix, evitar la sensació de vulnerabilitat i desprotecció del propietari que es planteja llogar el seu pis.

Aquest anomenat “règim de cobertures de cobrament de les rendes arrendatícies dels contractes de lloguer d’habitatges” s’aprovava ja fa més de dos anys mitjançant el Decret 54/2008, d’11 de març (modificat posteriorment pel Decret 171/2008, de 26 d’agost). Tot i el temps transcorregut des del seu establiment, són pocs els que han optat per acollir-se a aquesta cobertura que ofereix la Generalitat.

Consisteix en què el propietari d’un habitatge llogat, mitjançant la subscripció d’un document de compromís, s’asseguri el cobrament de cinc mesos de lloguer en el cas que el llogater hagi deixat de pagar i sempre que hagi presentat una demanda de desnonament contra el llogater morós.

A més d’aquest document signat per propietari i llogater, el contracte de lloguer haurà de reunir una sèrie de condicions necessàries per accedir a l’avalloguer.

En primer lloc s’exigeix que la renda mensual pactada (el lloguer) no superi una quantitat determinada al Decret 54/2008 en funció del municipi on es trobi la finca. En el cas de Terrassa, Matadepera o Rubí són 1.200 euros, i a Viladecavalls el límit es troba en 1.000.

En segon lloc, la fiança que el propietari demani al llogater no ha de superar dos mesos de renda, ni tampoc haver-hi cap altra garantia amb la mateixa finalitat que l’avalloguer.

I per últim, haver dipositat a l’Incasòl en el termini que estableix l’article 3.1 de la Llei 13/1996, de 29 de juliol, el contracte de lloguer, el document de compromís que hem comentat que les parts han de signar, i la fiança.

Amb tot això en regla, l’Avalloguer ja serà operatiu. Aleshores, en cas d’impagament i per poder cobrar els 5 mesos de renda que garanteix la Generalitat, el propietari haurà de presentar una sol·licitud per obtenir aquesta compensació a què dóna dret l’Avalloguer a l’Incasòl i acreditar que ha interposat contra l’arrendatari una demanda de desnonament, ha obtingut sentència que el condemni (o haver arribat a un acord perquè el llogater marxi) i que se l’hagi desallotjat del pis, en el termini de 6 mesos des de la data que es va dictar la sentència.

Així doncs, em permeto fer-los dues recomanacions. Per una banda, si tenen pensat llogar el seu pis, no s’oblidin de l’Avalloguer i assessorin-se per acollir-se a un règim de cobertura com aquest. I si per altra banda ja tenen el pis llogat però l’arrendatari no els paga i saben a ciència certa que tenen dret a l’Avalloguer, no esperin molt a reclamar judicialment, que la Justícia és lenta i només tenen dret a cobrar 5 mesos dels que s’hagin impagat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s