La desaparició de la deducció per adquisició de l’habitatge habitual

Demà posem punt i final al 2010. Un any per molts difícil i de canvis en tots els sentits. I en alguns d’aquests canvis ens volem centrar avui, no ja per fer balanç, sinó per fer-nos una idea de com encarem el 2011. És el torn de la deducció per l’adquisició de l’habitatge habitual en l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF), que en virtut de la Llei de Pressupostos pel 2011 queda pràcticament extingida.

La Llei 38/2006, de 28 de novembre, de l’IRPF estableix al seu article 68.1 la deducció per inversió en vivenda habitual que permet als contribuents deduïr-se el 7,5% de les quantitats satisfetes en el període de què es tracti per l’adquisició o rehabilitació de la vivenda que sigui la residència habitual del contribuent amb una base màxima de 9.015 euros anuals, incloent-se totes les despeses originades, i en el cas d’haver sol·licitat finançament per a l’adquisició, l’amortització, interessos i costos del préstec hipotecari. S’entén per habitatge habitual, aquell en el qual el contribuent hi resideixi durant un termini de tres anys.

Doncs bé, com dèiem, la Llei de Pressupostos pel 2011 modifica l’aplicació d’aquesta deducció de tal manera que la deixa gairebé sense efecte, ja que a partir de l’1 de gener (d’aquí dos dies) la deducció per inversió en habitatge habitual en l’IRPF només serà aplicable als contribuents que hagin tingut uns ingressos nets de 24.107,20 euros.

Així doncs, qui tingués pensat comprar-se un pis l’any que ve per anar-hi a viure, haurà de comptar que si té uns ingressos nets superiors a aquesta quantitat, no podrà aplicar-se la deducció de l’article 68.1 de la Llei de l’IRPF.

L’entrada en vigor d’aquesta modificació es fixa el dia 1 de gener de 2011, per aquelles adquisicions d’habitatge habitual que es produeixin a partir d’aquesta data; és a dir, que les adquisicions de vivenda habitual en un moment anterior podran seguir aplicant-se la deducció en virtut de la Disposició Transitòria 18ª de la Llei de l’IRPF que la Llei de Pressupostos afegeix.

Aquest fet, segurament, suposarà un augment en les transmissions d’immobles ara a final d’any que no haurien de servir per distorsionar la realitat: no s’està comprant pisos perquè l’economia ni el sector s’hagi reactivat, sinó per poder-se beneficiar els contribuents d’una deducció important si s’estaven plantejant comprar-se un pis.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s