Conflictes entre veïns

Una de les consultes freqüents que les Comunitats de Veïns solen plantejar és com actuar davant d’un veí incívic i molest o com acabar amb l’exercici d’activitats molestes o no permeses a la Comunitat. La Llei ens ofereix diferents opcions en aquest sentit.

L’article 553-40 del Codi Civil de Catalunya estableix els límits ha de respectar tot propietari o ocupant d’un immoble (element privatiu) ubicat en un edifici per tal de garantir la convivència normal a la Comunitat i  que no es faci perillar l’edifici: “activitats contràries a la convivència normal en la comunitat o que malmetin o facin perillar l’edifici” ni “ les activitats que els estatuts o la normativa urbanística d’usos del sector on hi ha l’edifici exclouen o prohibeixen de manera expressa”.

Imaginem que al nostre edifici està prohibida segons la normativa urbanística l’exercici d’una activitat professional, només podent destinar els pisos a habitatge, i un dels veïns propietari té instal·lat al seu pis un estudi d’arquitectura; què haurem de fer?

Aquest article preveu l’acció de cessació, un instrument judicial molt important per les mesures que es poden arribar a imposar si s’exerceix complint els requisits de l’apartat 2 del 553-40. Permet a la Comunitat de Propietaris interposar contra aquest propietari de l’element privatiu una demanda al Jutjat de Primera Instància del lloc on es troba la finca, sol·licitant que cessi en l’activitat prohibida; mitjançant l’exercici d’aquesta acció la Comunitat pot a més demanar una indemnització pels danys i perjudicis que l’exercici d’aquesta activitat prohibida li ha causat (seguint el supòsit que ens hem plantejat, imaginem que el propietari que fa ús de l’element privatiu com a estudi d’arquitectura per imprimir els plànols dels projectes utilitza una impressora que fa molt soroll, causant als veïns més pròxims mals de caps recurrents que han necessitat de tractament mèdic, per exemple). Si a més aquesta activitat prohibida continua, també es pot demanar judicialment la privació de l’ús i gaudi del pis per part del propietari durant un període de fins a dos anys (en cas que el pis estigués llogat i fos ell qui du a terme l’activitat, en aquest cas es pot demanar que s’extingeixi el contracte d’arrendament).

Al costat d’aquesta acció de cessació hi tenim l’acció negatòria d’immissions de l’article 544-4 del Codi Civil català, que permet fer cessar una activitat quan en canvi l’afectat és un o diversos propietaris i no tota la Comunitat. Amb ella també podrem reclamar els danys i perjudicis ocasionats en el termini de 3 anys des que es coneix la pertorbació. En canvi, a diferència de l’acció de cessació, no es podrà privar de l’ús i gaudi al propietari ni resoldre el contracte d’arrendament de l’ocupant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s