FAQ: el fet d’acceptar l’herència suposa renunciar al dret de reclamar la llegítima si l’herència no la cobreix?

Als despatxos dels advocats, sovint, ens acudeixen persones que tenen consultes molt puntuals o ens trobem que en un cas, per més bé que ens expliquem, els clients sempre tenen alguna pregunta del tot lògica però que els juristes donem per suposada quan no ho és.

Amb l’ànim de millorar el coneixement dels lectors no juristes que passen per aquest blog, i alhora com a compendi, m’he decidit a iniciar una nova secció al blog que pretén donar resposta a aquestes preguntes més freqüents incorporant dues etiquetes al núvol d’etiquetes: #FAQs i #preguntesfreqüents. Pels despistats o poc avesats a utilitzar les etiquetes per navegar pel blog, el títol del post anunciarà ja que es tracta d’una pregunta freqüent tot constant al mateix la introducció “FAQ:”, com he fet servir de títol en el present post.

Avui és el torn de tractar sobre la llegítima i una de les preguntes clàssiques dels clients. En aquest cas, el client és hereu i legitimari del causant, però el que rep per herència no cobreix el que li pertoca per llegítima. La pregunta: el fet d’acceptar l’herència suposa renunciar al dret de reclamar la llegítima? O tot i l’acceptació puc reclamar-la igualment a posteriori?

L’acceptació de l’herència no impedeix a l’hereu que és legitimari la reclamació de la llegítima que per llei li pertoca si el que rep per herència no cobreix quantitativament la llegítima.

Això és així perquè: en primer lloc, l’article 451-2.2 del Codi Civil de Catalunya estableix que la llegítima s’accepta sempre que no s’hi renunciï de forma expressa. En concret: “Es presumeix que la llegítima és acceptada mentre no s’hi renuncia d’una manera expressa, pura i simple”. Per tant, acceptant l’herència no es renuncia a la llegítima. Si s’hi volgués renunciar s’hauria de fer de forma expressa. Alhora, procedeix igualment el pagament de la llegítima si el causant atribueix béns de l’herència als legitimaris que no són suficients per cobrir quantitativament la llegítima.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s