Publicació de normes carregades de polèmica avui al BOE

Foto del web dincat.cat

Aquest matí les reaccions a la publicació al BOE de dues normes polèmiques no s’han fet esperar. De fet, abans de la seva publicació les crítiques que els han plogut porten cua. Es tracta de la reforma del Codi Penal, de la mà de la Llei Orgànica 1/2015, de 30 de març i la Llei Orgànica 2/2015, de 30 de març (llei contra el terrorisme yihadista), i de l’aprovació de la ja coneguda com la “llei mordaça”, la Llei Orgànica 4/2015, de 30 de març, de protecció de la seguretat ciutadana.

Com ja han manifestat activistes, l’esquerra o ciutadans conscients de la quantitat de normes “injustes” que emanen del Congrés de Diputats actual, l’Advocacia en el seu conjunt protesta contra unes lleis que en cap cas han estat fruit del consens polític i social que requereixen, aprovades gairebé en solitud pel PP, en un intent de retallar encara més un Estat de Dret que es troba en ple desmantellament. L’enduriment de les penes i la subjectivitat o les paraules emprades al llarg del seu text, en general, marquen la reforma; i les mateixes característiques, així com la limitació de les llibertats constitucionals d’expressió i manifestació, les trobem a la “llei mordaça”.

I què hi podem fer els ciutadans? En primer lloc, seguir sortint al carrer, manifestar-nos més del que ho hem fet fins ara. El nostre futur com a societat es troba en bona part en aquestes normes. Després, caldrà votar amb consciència quan siguem cridats a les urnes. No defallir.

No obstant, qui té la clau  per evitar que s’aprovin lleis d’aquest tipus és l’oposició. Si bé quan un govern té majoria absoluta al Parlament és difícil lluitar-hi en contra, no és menys cert que si l’oposició es posa d’acord per recórrer cada retall de drets i llibertats, siguin de tots o d’una minoria, al Tribunal Constitucional, les garanties són més grans. Tots coneixem la composició d’aquest òrgan, però si un govern vol laminar la democràcia, cal que els que no formen part d’aquest govern s’hi rebel·lin cercant el que dels seus actes és inconstitucional i portant-ho a revisió. No és normal ni pot ser-ho deixar que a través de la llei es retallin drets que ha de garantir una constitució.

Així doncs, faig una crida a què l’anunci d’un recurs d’inconstitucionalitat es materialitzi per part de l’oposició en bloc. Per a interposar un recurs d’inconstitucionalitat, la Llei Orgànica 2/1979, de 3 d’octubre, del Tribunal Constitucional (LOTC) estableix que només estan legitimats per fer-ho, en aquest cas concret, el President del Govern (que no ens serveix), el Defensor del Poble, 50 Diputats o 50 Senadors (article 32.1); que el recurs no suspendrà la vigència de la llei impugnada (article 30); i tot això en el termini de 3 mesos des de la seva publicació (article 33.1), és a dir, des d’avui.

I sinó, sempre ens quedara la qüestió d’insconstitucionalitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s