Les parelles estables cada vegada més aprop del matrimoni

Gràcies a la creació del Registre de Parelles Estables, per al qual posa una primera pedra important el Decret Llei 3/2015, de 6 d’octubre, de modificació del Llibre Segon del Codi Civil de Catalunya, les parelles estables guanyen una lluita d’anys per equiparar-se cada dia més a la figura del matrimoni.

La parella estable és la unió de dues persones majors d’edat o menors emancipades, que mantenen una relació estable d’afectivitat igual a la conjugal i que es constitueix o existeix un cop s’ha conviscut durant un període de dos o més anys ininterromputs, si durant la convivència es té un fill o més en comú, o bé si s’ha formalitzat en escriptura pública. A Catalunya (la seva regulació l’estableixen les Comunitats Autònomes) és el Codi Civil de Catalunya (articles 234-1 i següents) qui determina què és una parella estable, com i quan es constitueix, i els seus efectes,

Tot i que pel que fa als drets civils de què gaudeixen les parelles estables, la igualtat amb el matrimoni és pràcticament total, encara hi ha avui drets de caràcter públic, com és el dret a percebre la pensió de viduïtat de la Seguretat Social, que no es poden garantir. No obstant, les parelles estables poden veure ara la llum i sentir més aprop l’equiparació amb el matrimoni.

Això es deu, no només a pronunciaments del Tribunal Constitucional (recents sentències d’11 de març i de 7 d’abril de 2014) que han fet avançar significativament l’equiparació de drets reconeixent que la inscripció de les parelles estables en un registre específic creat per la comunitat autònoma o el municipi és un mitjà útil i suficient per acreditar l’existència de la parella estable a fi i efecte de poder rebre la prestació de viduïtat, sempre que es compleixin determinades condicions i terminis; sinó també a, com dèiem, la creació d’aquest Registre i l’aprovació de la legislació de desenvolupament d’aquest Decret Llei del qual fem notícia, que el reguli .

Els coneixedors de la matèria, bé per professió, bé perquè són membres d’una parella estable, ens diran, possiblement, que aquest Registre de Parelles Estables de Catalunya no és cap novetat, en tant que ja hi ha registres municipals on les parelles estables poden inscriure’s. És cert: a Terrassa, sense anar més lluny, el tenim. La qüestió és que fins ara aquests registres locals que han existit mai han estat coordinats, ni connectats entre sí com si d’un registre únic es tractés. Aquesta manca de coordinació i connexió no ha fet possible ni efectiva la prova de la no-duplicitat d’inscripcions de parelles estables, ni ha permès que tinguin lloc irregularitats diverses. La creació d’aquest Registre de Parelles de Fet de Catalunya, per contra, ha de permetre que aquestes anomalies deixin de produir-se i que la inscripció de la parella estable sigui suficient per acreditar que els requisits per a poder percebre la pensió de viduïtat es compleixen.

Per tant, avui estem més aprop, sí. Però cal que, tenint l’instrument necessari per fer prova de l’existència de la parella estable en un temps i condició determinats, en fem ús i formalitzem com és degut la parella estable per tal que tingui entrada en aquest Registre de nova creació. La informació i acudir al professional adequat li assegurarà aquesta possibilitat.

Publicat a la web de La Torre.

Deixa un comentari